This is reimagining food and sustainability in Valle.
Por Erick Falcón | Todos Santos
Deckman’s is a mere step away from the vineyards of El Mogor ranch. You know because you just passed an old wooden sign that indicated the entrance. The place is as lovely as you can imagine the Baja countryside: a rustic comedor made with reclaimed wood under a shed made of adobe, straw and wood planks. Now you’re officially ‘off the grid’, in culinary speaking.
“We try to communicate that you are voting with your fork everyday. Every purchase you make, you vote that you are in agreement with that product and its consequences, be them good or bad, and that means you agree with our broken food system,” says Drew Deckman, the chef, or ‘ingredient facilitator’ at Deckman’s, as he likes to rather call himself.
This is one man’s adventure at trying to do honest, pretention-free cooking far away from the big cities, aiming to be “off the grid” from the heavy influence of corporate food industries. There’s no”organic”, “farm to table” and “sustainable” here. Drew prefers the word “responsible” for how he sources oysters, quail, wine, organic veggies, fish and other ingredients from regional farmers and fishermen.
As things have turned out from industrial farming and cattle ranching, Drew likes to think of this project as less “farm-to-table” and more like a ‘culinary Anonymous’. “We may not be wearing Guy Fawkes masks, but we’ll be doing everything we can to change the course of the food system anywhere we can.”
This is real Baja Cuisine at its best. Sit down and enjoy.
Carretera Ensenada-Tecate Km. 85.5,
San Antonio de Las Minas, 22766
Valle de Guadalupe, B.C., México
—————– en español ——————
Deckman’s está a sólo un paso de los viñedos del rancho El Mogor. Al llegar, el lugar no se ve nada mal: un comedor campestre con mesas y sillas de made- ra reutilizada, resguardada por una construcción rústica de adobe, madera y paja adornada con varias hileras de focos. Ahora estás oficialmente ‘afuera del sistema’, al menos en términos culinarios.
“Tratamos de hacerte ver que tú votas con tu tenedor todos los días. Cada compra que haces es un voto a favor de ese producto y sus consecuencias, buenas o malas, y eso querría decir que estás a favor del sistema alimenticio podrido de hoy en día,” dice Drew Deckman, el chef o ‘facilitador de ingredients’, como prefiere llamarse, en Deckman’s en el Mogor. Ésta es la aventura de un hombre que busca hacer una cocina honesta y sin pretensiones, lejos de las grandes ciudades, buscando estar ‘afuera del sistema’ (off the grid) que dominan las trasnacionales de la industria alimenticia. Aquí no hay falsas etiquetas como ‘orgánico’, ‘granja a la mesa’ o ‘sustentable’. Drew prefiere llamar ‘consumo responsable’ a los ingredientes que obtiene de productores regionales o del mismo rancho El Mogor.
Así es la esencia de la verdadera cocina de Baja California, y Drew uno de sus principales cocineros. Basta sentarse y disfrutar.
No hace falta nada más que sentarse a comer y disfrutar. Esa es la misión de Deckman’s.